Architect Steven Holl's Secret Weapons

Remodelista

The T Space Gallery in New York’s Dutchess County illustrates an architecture that upholds Steven Holl's personally mandated responsibility to his profession: "Everything you design, from the smallest bedroom to the biggest institutional building, is architecture and should be accorded the same standard of uncompromising thought and attention."

With offices in New York and Beijing, Steven Holl travels 150 days a year; a grueling schedule that might cause a lesser man to throw in the towel. Undaunted, Holl designs his projects in the air; using the 15-hour flights to his advantage. His secret weapons of choice, a box of watercolors and an iPhone, mix old world tools with new technology. Photographing and emailing every sketch as it is finished, the architect communicates his latest ideas to his two offices across the globe with an efficient immediacy.

Photography by Susan Wides via Archdaily.

Cedar rain screen wraps around the building, Steven Holl, T Space Gallery

Above: Located on a four-acre site in Dutchess County, NY, the private gallery floats over the landscape. A rain screen made of 2-by-2 cedar boards is suspended on stainless steel screws and creates a uniform skin that wraps around the building.

Above: A pivot door opens into the two-level gallery space.

Steven Holl, T Space Gallery, watercolor sketch of roof plan

Above: A watercolor sketch of the roof plan of T Space illustrates an initial concept.

Above L: A view of the two-level space. Above R: Light filters through a cutout window.

Steven Holl, T Space Gallery, interior skylights, entire building is lined with plywood, the walls are painted plywood, the floor is sanded marine plywood

Above: The entire building is lined with plywood. The walls are painted plywood, while the floor is sanded marine plywood.

Steven Holl, T Space, watercolor sketch illustrates the impact of natural daylight within the gallery

Above: A watercolor sketch illustrates the architect's study of the impact of natural daylight within the gallery.

Steven Holl, T Space Gallery, interior skylights, entire building is lined with plywood, the walls are painted plywood, the floor is sanded marine plywood

Above: Light comes from skylights, whose apertures were designed to achieve 25 foot candles of natural light on the walls, reducing the need for electricity. The movement of the sun casts different shadows on the walls throughout the day.

Steven Holl, T Space, watercolor sketch illustrates the impact of natural daylight within the gallery

Above: A monochrome study of the interior of the gallery.

Steven Holl, T Space, cedar rain screen wrapped building floats on columns in the woods

Above: The building floats on steel columns

Steven Holl, T Space, cedar rain screen wrapped building floats on columns in the woods

Above: One of the few windows in the gallery.

Steven Holl, T Space, long gently sloped ramp with black handrail leads up to cedar rain screen wrapped building floats on columns in the woods

Above: The gallery is accessed by way of a gently sloped ramp.

View Comments